minoesjka2

minoesjka's leventje

Afval scheiden?

Ik woon nu bijna 22 jaar in dezelfde flat en er is qua afval aanbieden veel veranderd, en niet altijd ten goede.

afvalToen ik hier kwam wonen, was er op elke etage een luik van de stortkoker in de hal van de etage.  Er werd van je verwacht dat je je vuilniszak in de stortkoker gooide, al die zakken werden beneden in een grote container verzameld die door het vuilverwerkingsbedrijf werden opgehaald. Het grote afval bracht je zelf naar beneden naar de container ruimte, en ook dat werd een maal per week opgehaald. Verder stond er een glas- en papierbak naast de flat.

De stortkoker verdween als eerste. Waarom?  De jeugd van de flat vond het wel spectaculair om vanaf de hoogste verdieping iets wat ze vooraf in brand staken er doorheen te gooien. Dit veroorzaakte nogal eens containerbrandjes. Op het laatst kon het gebeuren dat de brandweer 2x per week met groot materieel voor de deur stond. Immers het is een flat van 13 verdiepingen!  Dus moesten de goede onder de slechte lijden en werd de stortkoker afgesloten.

Veel mensen hadden daar moeite mee, vooral de oudere ……. die moesten naar beneden lopen om hun zak, eerst in een container en later in de ondergrondse container te gooien. In het begin stonden er nog wel eens vuilniszakken in de lift, of zag je ze langs je raam vliegen omdat ze over de reling werden gegooid. Maar langzaam aan wende iedereen er aan en nu zie je nog wel eens een vuilniszak op een galerij staan, maar nooit langer als een dag.

images (1)Een maand geleden werd de container ruimte voor groot vuil ook opgeheven. Waarom? Het werd erg onveilig. Naast de container ruimte is een ruimte gemaakt voor scootmobiels. Het groot vuil werd vaak maar neer gegooid, zodat de mensen met een scootmobiel de toegangsdeur niet eens konden bereiken. Daarnaast lag de container ruimte naast de nooduitgang. Tegen de tijd dat het vuil opgehaald werd, op maandag, kon je die nooduitgang niet eens meer bereiken.

Tja, en weer moeten de goede onder de slechte leiden. Voortaan moeten we zelf zorgen dat ons groot vuil word opgehaald of je moet het zelf wegbrengen.  Er word heel veel over gemopperd en de ondergrondse container zit sinds die tijd regelmatig verstopt. Vandaag zag ik iemand er afgebikte tegels in de container gooien.

Ik hoop echt dat ook dit weer gaat wennen, want op deze manier kan ik regelmatig mijn vuiliszakje niet kwijt, en, ik moet toegeven, gooi ik ook vaker iets in de container, wat ik anders bij het grote vuil had gegooid.

Nee, gescheiden afval doen we hier in de flat niet echt aan op deze  manier! Triest voor het milieu, maar helaas waar!!

11 december 2012 - Posted by | Persoonlijk

8 reacties »

 1. 9 van de 10 keer kan ik de vuilniszakken kwijt in de ondergrondse container.
  Maar de mensen in de straat naast ons (die hebben allemaal 2 cliko`s) gooien geregeld hun vuilniszakken bij ons in de container.
  Toen we hier net woonden maakte ik me daar heel erg druk over. Nu niet meer, want wat je ook zegt dat is tegen dovemansoren😦
  Grofvuil moet je hier zelf wegbrengen.
  Wat wij aan recycling doen is: Glas, kranten en plastic, dat is het enige

  Reactie door V☺nnieb | 11 december 2012 | Beantwoorden

 2. Behalve papier doen wij dit thuis ook niet, want alles gaat in de grote container van het bedrijf..

  Liefs!!

  Reactie door Caroline [DreamLoveLife] | 11 december 2012 | Beantwoorden

 3. Hier wordt alles gelukkig perfect gescheiden. Jammer dat het bij jullie zo gelopen is.

  Reactie door ram1955 | 12 december 2012 | Beantwoorden

 4. wij hebben allemaal kliko’s….3 in totaal, 1 voor oud papier, 1 voor groenafval en 1 voor restafval. Het systeem werkt wel….maar bij flats enzo zie je idd altijd rotzooi ed naast de containers. Moeilijk kennelijk om een goed systeem te vinden.
  Fijne dag meis!

  Reactie door ♥Inge♥ | 12 december 2012 | Beantwoorden

 5. Wij hebben ook 3 kliko’s. Restafval, gft en papier. We hebben ook plastic zakken voor het plastic afval. Het grof vuil wordt na afspraak opgehaald. Werkt best goed.

  Reactie door isis45 | 12 december 2012 | Beantwoorden

 6. jammer hoor, dat het door een enkeling zo verpest wordt.
  ik vind dat afval scheiden een heel gedoe.
  papierkliko, groenekliko, restafval, glas en plastic
  de tuin wordt bijna te klein voor al die bakken.

  Reactie door hannekelive | 13 december 2012 | Beantwoorden

 7. Eigenlijk is er geen systeem dat ECHT werkt. Overig; Ik zag eens bij een flat van 14 hoog hoe mensen vuilniszakken naar beneden gooiden die dan op het grasveld te pletter sloegen. Kennelijk werd dat regelmatig gedaan want het was een zootje daar. En de dader… nou je weet waar die altijd ligt he?

  Reactie door platoonline | 14 december 2012 | Beantwoorden

 8. Wij hebben twee containers en ook het plastic wordt apart opgehaald, daar heb ik een bak voor staan thuis. En dan nog glas en papier natuurlijk dat breng ik zelf weg bij de voetbal en supermarkt. En groot vuil kan je voor bellen wordt gratis 1x per maand opgehaald. Dus wel goed geregeld. Ook voor kleding en schoenen staan er containers, je moet alleen wel eens wat sjouwen om het allemaal kwijt te raken, met een auto is dat makkelijk maar inderdaad als je die niet hebt is het lastig soms allemaal.

  Reactie door gewoonanneke | 16 december 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 76 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: